12 d’oct. 2010

Pensament mític i màgic

1- Què tenen en comú els pensaments mític i màgic?
Per començar, els dos pensaments van aparèixer al principi de totes les cultures, ja que necessitaven poder explicar fenòmens que escapaven al seu coneixement.
Els dos són pensaments que no es sotmeten a regles lògiques ni a cap raonament, així com tampoc aporten arguments sòlids, ni creïbles ni comprobables científicament.

2- Quina és la pervivència d'aquestes formes de pensament? Segueixen vigents en l'actualitat?
El pensament mitològic ja no és una forma de pensament utilitzada en l'actualitat, tot i que totes les històries mitològiques encara s'estudien (a cultura clàssica, llatí...), però tothom té clar que eren històries inventades per explicar fenòmens inexplicables en aquell temps.
Tot i així, el pensament màgic encara és vigent avui en dia. Hi ha gent que es dedica a la bruixeria, la nigromància, predir el futur mitjançant el Tarot... Aquestes formes d'endevinació o pseudociències són la pervivència del pensament màgic.

3- La religió és pensament mític o màgic?
Crec que és una barreja dels dos. En part, és pensament mític ja que explica fenòmens impossibles mitjançant històries protagonitzades per persones (ex: Moisès divideix el Mar Roig en dos per escapar de l'esclavitut imposada pels egipcis). Per altra banda, també considero que la religió és pensament màgic, ja que expliquen fenòmens naturals de forma arbitrària: tot passa perquè Déu (Al·là, Jahvè...) ho vol, i no per algun fet explicable de forma científica i lògica.

4- Quina diferència hi ha entre el pensament racional i el mític o màgic?
La principal diferència és que el pensament racional, tal i com indica el seu nom, és aquell pensament que utilitza la raó i la lògica com a base. A més a més, ofereix arguments i proves a la raó. En canvi, el pensament màgic es dedica a atribuir una aura misteriosa o sobrenatural als fets que no pot explicar. No dóna cap argument, tot passa perquè ha de passar i prou.

5- Per quina forma de pensament et decantes?
Jo em decanto pel pensament racional, ja que en ple s.XXI ja s'han desvelat (tot i que encara en queden molts) molts fets que abans s'explicaven amb el pensament màgic. La ciència està avançant molt, i dóna arguments i aporta proves sobre molts fets que fan inviable dir que passende forma arbitrària tal com succeeix amb el pensament màgic.

6- Explica una superstició que tinguis i analitza-la des del punt de vista nacional:
La veritat és que no sóc supersticiós: no crec que perquè se't caigui la sal a l'hora de dinar, obrir el paraigües en un lloc tancat o passar per sota d'una escala em porti mala sort. Tot i així, hi ha algunes supersticions que, tot i no creure-me-les, no m'agradaria provar. Un exemple seria trencar un mirall.
La superstició diu que si trenques un mirall tindras mala sort durant quinze anys. La veritat és que no ho crec, però intentaré no trencar cap mirall mai. Des del punt de vista lògic i raonable, el principal risc de trencar un mirall és que et pots tallar i per tant, poses en perill el teu físic.


(Fet per tot el grup)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada